Održana predavanja o otvorenim tehnologijama i poslu sistem administratora, te WordPress radionica u sklopu Tjedna karijera

U srijedu 04. ožujka na Sveučilištu u Dubrovniku su se održala dva zanimljiva predavanja i WordPress radionica za studente Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku u sklopu Tjedna karijera. Suorganizatori dva predavanja i radionice su bili Informatički klub Futura i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Prvo predavanje je održao Ruđer Michael Rapajić, CARNET Linux system administrator. On je studentima ispričao općenito i poslovima sistem administrator, koliko je taj posao danas tražen, te čime se on trenutno bavi u u CARNET-u.

Drugo predavanje i radionicu je održao Svebor Prstačić, voditelj Centra informacijske potpore (CIP) na zagrebačkom FER-u, predsjednik Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet.

Svebor je na predavanju Otvorene tehnologije i otvoreni kod za konkurentnost na tržištu i tržištu rada otrkio studentima na koji način otvorene tehnologije i dostupnost koda transformiraju industriju. Pokazao im je primjere primjene i kako to da “besplatno” stvara radna mjesta i profit. Nakon predavnja kroz praktičan primjer studenti su u zajedničkom radu izradili web stranicu korištenjem WordPressa, te su naučili kako je, zbog otvorenih tehnologija i otvorenog koda, jednostavno steći znanje koje je potrebno da bi zaradili dvije tisuće ili više kuna.

 

 

 

Podijeli: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print