Održano predavanje o Bitcoinu, kriptovalutama i blockchain tehnologiji

U utorak 27. veljače na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku Nikola Škorić je održao zanimljivo predavanje pod nazivom Što je to bitcoin, čemu služi blockchain i imali li budućnosti u kriptovalutama? Dubrovkinje i Dubrovčani svih generacija od učenika do umirovljenika su se upoznali s Bitcoinom i drugim popularnim kriptovalutama, te sa blockchain tehnologijom.

Za Bitcoin su saznali da je digitalni novac, da je anoniman, slično kao gotovina, ali i da je ireverzibilan. Ako se izvrši transakcija i pošalje bitcoin nekoj drugoj osobi, ne možemo ga vratiti nazad. Glavna razlika između Bitcoin platne mreže i klasičnih platnih mreža je to što je Bitcoin platna mreža decentralizirana. Bitcoin je i transparentan, pa u svakom trenutku svi na blockchainu mogu vidjeti izvršene transakcije. Naravno ne vide se imena i prezimena osoba, već samo adresa njihovog digitalnog novčanika, koja se može i mijenjati prilikom svake transakcije. Nikola je pokazao primjere uvođenja i korištenja bitcoina kao sredstva plaćanja u raznim zemljama na primjerima avionskih karata, plaćanja poreza, pa čak i plaćanja peciva u pekari. Pojasnio je zakonski status bitcoina u Hrvatskoj.

S rastom cijena bitcoina i ostalih kriptovaluta sve više ljudi se uključivanje u trgovanje i u špekulaciju s cijenom kriptovaluta. Mnogi su zaradili na kriptovaluta, ali su isto tako mnogi i izgubili čak i životne ušteđevine na kriptovalutama. Osim bitcoina Nikola je publici približio i par drugih popularnih kriptovaluta Ether, Litecoin i Dash. S načinom rada blockchain tehnologije i praktičnim primjenama blockchaina Nikola je završio predavanje. Po završetku predavanja su uslijedila mnogobrojna pitanja iz publike.

Fotogalerija s predavanja.

Predavanje je organizirala Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji s Informatičkim klubom Futura, a uz potporu Sveučilišta u Dubrovniku.

Podijeli: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print