Završio peti Dubrovnik Hackathon

Peti Dubrovnik Hackathon u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e uz partnerstvo Informatičkog kluba Futura, RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovnik se održao u subotu  i nedjelju, 13. travnja i 14. travnja 2019. Hackathon Dubrovnik i ovaj put je dokazao da su mladi ljudi, zainteresirani za tehnologiju ili već tehnološki educirani, pokretači razvoja zajednice i da mogu direktno utjecati na društvene promjene.

Prvo mjesto je osvojio tim Skrrrah Industries u sastavu Frano Nola, Stjepan Brzica, Klara Lucianović, Tomo Kulušić i Petar Klešković sa svojim projektom Smart Homebox. Njihov projekt je realiziran kao web aplikacija koja korisnicima omogućava jednostavan uvid u potrošnju te brzo i jednostavno plaćanje računa za vodu i električnu energiju. “Skrrrah Industries” je, uz razvoj same aplikacije, uložio trud i u razvoj prototipa hardverskih komponenti i rješenja za snimanje stanja potrošnje uživo. Kao odgovor na navike potencijalnih korisnika u razvoju je i mobilna aplikacija. Proizvod je u početnoj fazi osmišljen za dubrovačko tržište, ali se može, uz minimalne prilagodbe primijeniti na bilo koji grad.

Drugo mjesto je osvojila ekipa GBGH čiji su članovi Matej Kajinić i Vlaho Čerjan. Projekt pod nazivom 3A-D20 (An Archive Automation-Decoder 2.0) je digitalizacija državnog arhiva u Dubrovniku, s naglasnom na period Dubrovačke republike, uz računalno čitanje i prevođenje teksta uz upotrebu umjetne inteligencije. Svrha projekta je digitalno arhiviranje, ubrzavanje procesa prijevoda, veća dostupnost informacijama prema zainteresiranim stranama i gradnja kulture i baštine.

Treće mjesto je osvojila je ekipa Ljepotica i zvijeri. Lora Mirčić, Tonko Blotkamp, Damir Bulić i Ivan Zelentrović radili su na projektu LiberPASS. Radi se o mobilnoj aplikacija koja funkcionira kao pokaz za autobus, uz neke dodatne mogućnosti kao kupnja jednokratnih kartica, kartica sa određenim brojem vožnji, on-line plaćanje pokaza i kartica, uz raspored autobusa.

Na Hackathonu Dubrovnik 2019. nastupili su još timovi JJAK, ARGUS, ACERVATIO, FIFA i BLOCKBUSTER.

Podijeli: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print